Este necesara o pregatire adecvata pentru a efectua o ecografie abdominala, pentru a nu afecta calitatea imaginilor si a identificarii patologiei, in anumite cazuri o pregatire necorespunzatoare ducand la imposibilitatea vizualizarii organelor. Un abdomen nedilatat de gaze si o vezica urinara plina, permit o buna vizualizare.
Prin urmare, ca recomandari generale sunt:
- pacientul nu trebuie sa consume alimente cu 5-8 ore inainte sau bauturi acidulate;
- nu va consuma cafea sau alte bauturi ce contin cafeina sau cacao (aceste lichide contracta vezica biliara, facand-o mai greu vizibila);
- sa aiba scaun inainte;
- sa nu fie balonat, daca tolereaza si nu are contraindicatii, pacientul isi poate administra doua tablete de carbune medicinal in dimineata efectuarii ecografiei;
- sa consume 750 ml – 1 litru apa plata anterior examinarii si sa mentina vezica urinara plina pana la terminarea efectuarii investigatiei, daca ecografia include zona inferioara a abdomenului.
Avantajele majore ale ecografiei abdominale sunt:
- posibilitatea de a repeta ecografia ori de cate ori este nevoie;
- lipsa contraindicatiilor;
- lipsa iradierii.
Cum se face o ecografie abdominala?
In primul rand, este necesara o programare la un medic specializat in executarea ecografiei abdominale si in interpretarea imaginilor ecografice. In momentul in care ne prezentam la medic, este bine sa purtam haine confortabile, pentru a ne fi comoda examinarea. In cabinet, ne vom scoate hainele si bijuteriile din zona care urmeaza sa fie examinata.
Pacientul se aseaza pe patul de examinare cu fata in sus. Pe zona respectiva se aplica un strat de gel, iar medicul incepe procedura de examinare, apasand ferm cu traductorul regiunea ce trebuie examinata cu miscari lente. Disconfortul este minim, iar la sfarsitul examinarii gelul este sters de pe piele cu ajutorul unui prosop de hartie. Pacientul se ridica si isi pune hainele, in vreme ce medicul noteaza tot ce a observat pe perioada examinarii.
Majoritatea explorarilor ecografice dureaza 30-60 minute. Dupa terminarea examinarii pacientul isi desfasoara activitatea normala, la serviciu sau acasa si nu are nevoie de un regim alimentar special ca urmare a faptului ca a fost supus acestei investigatii.
Aveti nevoie de o ecografie abdominala, o ecografie mamara, ecografie Doppler, ecografie de tiroida, ecografie de parti moi, ecografie pelviana?
La cabinetul medical Dr. Mihaela Bolohan puteti face programari simplu si rapid. Va asteptam sa ne vizitati:
Cabinet medical Dr. Mihaela BolohanStr. Pravat nr.12, Sect.6, Bucuresti Programul cabinetului |